tandarts,beugel,orthodontist,orthodontie,behandeling,verwijzing,gebit,tanden,vergoeding,verzekering

Welkom bij Tandheelkundige Kliniek Helder

U wilt een betrouwbare, ervaren en prettige tandartspraktijk voor uzelf of uw kinderen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Voor alle tandheelkundige behandelingen, orthodontie (beugels), implantologie en esthetische tandheelkunde. Mensen met angst voor de tandarts kunnen wij goed helpen dankzij onze behandelingen met lachgas. Wij hanteren ruime openingstijden.

Naar inhoud

Orthodontie

Bij ons kunnen zowel kinderen als volwassenen terecht voor een beugel. Orthodontie bij ons betekent: scherpe tarieven, moderne technieken, ruime openingstijden (ook ‘ s avonds) en bovenal: een actieve rol voor jou in je behandeling.

Wil je liever een beugel die niet zichtbaar is? Dan zijn hier mogelijkheden voor. We bieden een behandeling met SureSmile aan. Dit is een serie doorzichtige bitjes die je over je tanden schuift en een geleidelijke verandering van de stand van de tanden geeft. Je wisselt om de 3 à 4 weken van bitjes.

Wanneer een beugel?

Een beugel is soms nodig, omdat je bijvoorbeeld problemen hebt met bijten of kauwen of omdat je je mond niet goed kunt sluiten. Het kan ook zijn dat je het niet mooi vindt dat je tanden scheef staan. Of je een beugel nodig hebt, hangt voor een groot deel af van jouw klachten en wensen. De tandarts maakt een inschatting en kijkt naar de stand van de tanden en kiezen en naar de ontwikkeling van je gebit. Hij zal ook letten op de vorm van je gezicht en op de stand van boven- en onderkaak. Verder spelen leeftijd en lichamelijke ontwikkeling een rol bij deze eerste inschatting. Als een beugel zinvol is, dan wordt bepaald wat het beste moment is om met een behandeling te starten.

Het beste tijdstip voor een beugelconsult is aan het einde van de wisseling. Dan ben je ongeveer 11 jaar. Ook wordt bij de behandeling vaak gebruik gemaakt van de groeispurt. Voor volwassenen zijn er weinig beperkingen, onze oudste patiënt was 70+.

Soms kan het nodig zijn om eerder te starten met een beugel. Er wordt dan vaak gestart met een uitneembare variant. Dit kan nodig zijn om bijvoorbeeld de kaak te verbreden als deze erg smal is. dat geeft dan weer voordelen met de wisseling en het op de juiste plek komen van de nieuwe tanden en kiezen. Het kan ervoor zorgen dat er later geen slotjesbeugel nodig is of dat we een betere voorbereiding hebben voor de verdere behandeling. Waar we vaak ook wat eerder mee starten is een zogenaamde blokbeugel Deze wordt verderop nog besproken.

De meeste behandelingen doen wij met vaste beugels (slotjes). Dat duurt dan 12-24 behandelmaanden. Achteraf zorgen wij natuurlijk dat je gebit mooi blijft staan. Dat kan met een spalkje en met een nachtbeugel.

Voorbereiding & behandelplan

Voordat de behandeling van start kan gaan, wordt er eerst meer onderzoek gedaan. Zo worden er digitale röntgenfoto’s gemaakt waarop te zien is hoe de tanden en kiezen precies in het kaakbot zitten. Gewone digitale foto’s zijn nodig om de vorm van je gezicht goed in beeld te hebben.
Met onze 3Shape scanner maken we een 3D model van je gebit waarmee we kunnen zien hoe het bovengebit op het ondergebit past. Dus je hoeft niet te ‘happen’. De scan maken wij met behulp van de 3Shape mondscanner van TRIOS. De scanner is nauwkeurig, snel en comfortabel.

Door de geavanceerde 3D-fototechniek zijn wij in staat om je gebit nog gedetailleerder in kaart brengen. De kleinere kop zorgt ervoor dat het scannen comfortabeler aanvoelt, het scannen neemt daardoor minder tijd in beslag. Je kan zelfs live meekijken hoe de scanner je gebit in kaart brengt.

Is de scan klaar? Dan worden de gegevens met één druk op de knop digitaal verzonden naar het tandtechnische laboratorium. Daar maken ze van de scan bijvoorbeeld een perfect model, waarop beugels, nachtbeugels, knarsplaten en andere tandtechnische producten vervaardigd kunnen worden.

Als alle informatie verzameld is (jouw klachten en wensen, de foto’s en het gipsmodel), kan er een behandelplan worden gemaakt: welke beugel(s) is/ zijn nodig en hoe lang gaat de behandeling ongeveer duren. Dit wordt door de tandarts/orthodontist met jou (en eventueel je ouders/verzorgers) besproken. Als alles duidelijk is, kan de behandeling beginnen. Voordat de beugel wordt geplaatst, kijken we of je je tanden goed schoonhoudt; als het nodig is, krijg je daar hulp bij.

Bekijk hier de tarieven.

Beugelsoorten

Wat is een vaste beugel?

Een beugel wordt met brackets op je tanden vastgeplakt. Door de oogjes (slotjes) van de brackets wordt een veerkrachtige draad geregen. Die zorgt ervoor dat er druk komt op je tanden waardoor ze (langzaam maar zeker) rechter gaan staan. Deze draden worden om de zoveel tijd gewisseld en zullen steeds wat dikker en steviger worden.

Waarom moet je een vaste beugel dragen?

Als je tanden of kiezen scheef in je mond staan, moet je een vaste beugel dragen om ze weer recht te zetten. Orthodontisten noemen dat: vaste apparatuur. Met die vaste apparatuur kan elke scheve tand en kies weer recht worden gezet. Daardoor ziet je gebit er mooier uit. Je kunt ook beter kauwen en poetsen is gemakkelijker bij een regelmatig gebit.

Wat is een activator?

De activator is een uitneembare beugel die gelijktijdig in de boven- en onderkaak werkt. De activator houdt de onderkaak naar voren zodat de boven en ondertandbogen goed op elkaar gaan passen. Je krijgt daardoor een goede ‘beet’. Hij wordt op maat gemaakt op je eigen gebitsmodellen, na een speciale beetregistratie in warme, zachte was.

Wat doet een activator?

De activator bevordert de groei van de onderkaak en houdt die van de bovenkaak tegen. Daardoor groeien de boven en ondertandbogen naar elkaar toe. Het succes van de activator hangt grotendeels van jou af. Hoe meer je hem draagt, hoe groter het effect.

Wanneer draag je de activator?

In het begin heb je tijd nodig om eraan te wennen, dat duurt hoogstens 1 week. Het snelste resultaat krijg je als je de activator zo veel mogelijk in hebt. Het advies is om de activator te dragen gedurende de nacht en een groot deel van de dag. Je kunt de activator niet te veel uren dragen!

Wat is een verbredingsbeugel?

Hier zijn verschillende varianten van. Je hebt de zogenaamde spinbeugel. Deze noemen wij Helix of Hyrax. Hij zit vast in de mond en verbreedt geleidelijk de kaak. In sommige gevallen wordt er gekozen voor een expansieplaat. Dat is de uitneembare variant.

Wat is een retentiebeugel en hoe lang draag je een retentiebeugel?

Retentiebeugels zorgen ervoor dat je tanden en kiezen goed vast kunnen groeien op hun nieuwe plaats. Tanden en kiezen hebben vlak na de beugelbehandeling vaak nog de neiging om terug te keren naar de beginpositie. Om het mooie resultaat vast te houden, krijg je daarom na een beugelbehandeling vaak nog een retentiebeugel. De meeste retentiebeugels draag je nog zeker één tot twee jaar na de actieve behandeling. Langer dan één of twee jaar doorgaan met de retentiebeugel is handig als je geen verandering van de tandstand wilt.

De vaste retentiespalk

De spalk wordt geplaatst om de tanden voor een lange tijd vast te zetten. Het is een draad die aan de binnenkant van je gebit wordt vastgeplakt. Hij zit in je bovengebit achter je snijtanden; in de onderkaak loopt de draad van de linker naar de rechter hoektand. Ze worden met kunstharslijm vastgeplakt en ze blijven twee tot vijf jaar zitten en soms is het zelfs beter om de spalkjes nog langer te dragen.

Veelgestelde vragen (beugel.nl):

Meestal overlegt u eerst met uw tandarts. Een verwijzing is niet nodig voor een kennismakingsgesprek bij een orthodontist of tandarts voor orthodontie.

Een gemiddelde behandeling duurt 12-18 maanden. Simpele behandelingen duren slechts een paar maanden en uitgebreide behandeling kan tot 24 maanden in beslag nemen. Maar ieder gebit en iedere behandeling is weer anders, per behandeling zal bekeken worden hoe lang deze gaat duren.

Enige pijn is normaal in de eerste 3 tot 6 dagen na plaatsing van een nieuwe beugel. De tanden, het tandvlees, de lippen en wangen zullen in het begin gevoelig zijn. Eventueel kan een pijnstiller verlichting bieden. Deze gevoeligheid verdwijnt meestal vrij snel. De rest van de behandeling is over het algemeen pijnloos.

De keuze van behandelingstechniek en de tijdsduur van de behandeling beïnvloeden de kosten. Een behandeling van 12 maanden met vaste apparatuur in de boven- en onderkaak kost ongeveer 2.200 euro.

De vergoeding hangt af van uw verzekeringspolis. Het is verstandig uw verzekeringsvoorwaarden goed te controleren voordat u start met een behandeling. Zo weet u precies waar u aan toe bent.